Turizmus Parajd és környékén — Turisztikai látványosságok

 

“Úgy szeretlek, mint sót az ételben”

    mondta apjának a legkisebbik királykisasszony, s apja hamar rádöbbent a só nélkülözhetetlenségére: ez ad ízet és lelket az ételnek.

Parajd község

Parajd, mely a hozzá tartozó falucskákkal együtt is csupán 7000 lelket számlál, a Görgényi-havasok és a Siklódi-plató által határolt.  A táj elragadó szépsége, a fehéren fénylő sósziklák, az égbe nyúló fenyvesek, a sebes pisztrángos hegyi patakok, a Sóhegy gyomrának csalogató tárnái, a gyógyító forrásvizek és a székely legendák varázslatos élményt nyújtanak az ideérkezőknek.

Hagyományokra büszke emberek e település lakói: ma is rendszeresen lekerül vállfáról a népviselet, bálokat tartanak, falumúzeumot rendeztek be a Petőfi Sándor művelődési házban… Valahogy így kell múltat őrizni, s székely szokás szerint, ha ünnep van, együtt örülni.

A község gazdasági – turisztikai fejlődésének egyik legfontosabb eleme,   a természet által biztosított   parajdi sótelep amely  Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömzs 1,2 x 1,4 km átmérőjű, 2700 méter mélyen gyökerezik.

 

Turisztikai látnivalók   

  Parajdi Sóbánya- Kezelőbázis

Parajdon már a római korban is volt sóbányászat; a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött, 1960-tól beindították a gyógykezelést, a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával élve.

Ma a bejárattól 1250 m-re, 120 m mélységben van a szpeleo- és klimatoterápiás kezelés helyszíne.

Állandó orvosi felügyelet mellett, nyílik mód a gyógyulásra. A légúti problémákkal küszködő 2-60 éves betegek napi négy órás lent tartózkodással, állandó orvosi felügyelet mellett vehetnek részt gyógytornán, sétán, fokozatos fizikai megterhelésen, illetve élhetnek a játszótér, pingpongasztalok nyújtotta szórakozási lehetőségekkel, elcsendesedhetnek az ökumenikus kápolnában.

Parajdon minden év augusztus első hétvégéjén Bányász Napot tartanak.

Borgaléria

Igazi kuriózum a sóbánya látogatói számára a borkamra: 6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található 100 m-re a felszín alatt.

Sószoros

Sószoros – Korond-patak szurdokvölgye, a Só-hegy délnyugati részén található, már az 1700-as években is messze földről csodájára jártak. Kialakulásában emberi beavatkozás is közrejátszott: a sóvágók gödröket ásva termelték ki a megélhetést biztosító ásványt. A bányagödrök esővízzel feltöltődve felgyorsították a só oldódási folyamatát, tavacskák, majd tóláncok keletkeztek. A tavak közti, kősóba vájódott völgyek, később oldási dolinák sora alakította ki a Sószorost, új utat mutatva a Korond-patakának, beparancsolva őt a Sószorosba.

Itt újították fel kaláka révén az iszapfürdőket.

 

Sósfürdő

Parajdon fürdő és szabadtéri strand várja nyaranta a fürdőzőket. A Sóbányából kiszivattyúzott víz kerül a kádas fürdőkbe és a strand medencéjébe, mely gyógyhatású, ugyanakkor magas sókoncentrációja révén lehetővé teszi a fürdőzőnek, hogy megtapasztalja a lebegés érzését.

Welness Központ

2012-ben nyitja meg kapuit a Parajdi Welness Központ, ahol gyógyhatású sós, valamint édes termálvízzel feltöltött medencék szolgálják a vendégek felfrissülését, gyógyulását.

Áprily Lajos emlékház

Az 1991-ben felavatott Áprily Lajos emlékház, ízelítőt nyújthat a költő, illetve műfordító életéről, és a gyerekkor oly kedvelt parajdi időszakáról.

Rapsóné vára

Rapsóné vára egy trachyt, csipkézett sziklacsoport tetején állott egykoron. A Juhod és Szilas patakok által három oldalon körülvett mentsvár lehetett – mondják a tudósok, a legendát szövő ember szerint viszont itt Rapsóné vára állt, aki még az ördögöt is rászedte, hegy aranyat, völgy ezüstöt ígérve egy bűvös útért.

Siklódi-kő

A Siklódi – kő 1025 m magasan található, ahonnan csodálatos kilátás van a Sóvidékre.

Sípályák

A Bucsin-tetőn jó felszereltségű sípályák várját a téli sportok kedvelőit. 1200 m tengerszint feletti magaságban a Bucsinon átvezető út mentén, Parajd központjától  15 km illetve 19 km -re található a Bogdán, illetve Havas Bucsin sípálya.

Hagyományőrző rendezvények

Szeptember utolsó hétvégéjén minden esztendőben megrendezik Parajdon a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált, mely akkora visszhangra lelt, hogy immár szűkös a művelődési ház előtti tér. Az ország első gasztronómia fesztiválját először 1995-ben szervezték meg itt, 1998-tól minden esztendőben sort kerítenek a gasztronómiai megmérettetésre, hol a töltött káposzta legkisebb, legnagyobb, legeredetibb, legfinomabb, s még ki tudja hányféle legét díjazza a szakavatott zsűri.

A népszokások szigorú őre Alsósófalva; ide járnak messzi fölről, akik farsangi mókázást, hamvazószerdai farsangtemetést vagy húsvétmásodnapi hajnalozást akarnak látni, de ide tér be az is, aki pünkösdi, szüreti bálba, fonóba kívánkozik.

Érdekes népszokás él még Parajdon, a Hesspávázás. Pünkösd másodnapján népviseletben öltözött gyerekek járják be a falut. Választanak maguk közül egy királyt, egy királynét, egy királyleányt és nyoszolyólányokat, a többiek pedig a zászlóvivők, a "ludak". “Hess páva, hess páva, királyné pávája” – éneklik-játsszák, a felnőttek pedig aprópénzzel, édességgel hálálkodnak az előadásért. 

 

Szálláshelyek-turisztikai programok-hasznos információk  a  Sóvidéki Vendégfogadók Egyesülete által működtettet  www.sovidekiszallasok.hu oldalon találhatóak.

 

Sóvidéki Vendégfogadók Egyesülete